Yaşam ve Sağlık - 51. Bölüm, Op. Dr. Ali Zırh, Nöroşirürji Uzmanı, Operatör

Op. Dr. Ali Zırh, Nöroşirurji Uzmanı Operatör

OKTAR BABUNA: İyi akşamlar sayın izleyicilerimiz. Pınar Akkaş ile birlikte sunduğumuz bir Yaşam ve Sağlık programında daha birlikteyiz. Çok değerli bir konuğumuz var, Op. Dr. Ali Zırh Beyefendi. Hoş geldiniz.

 ALİ ZIRH: Hoş bulduk.

OKTAR BABUNA: Beyin Cerrahı Nöroşirurji Uzmanı. Türkiye’nin tanınmış nöroşirurji uzmanlarından. Parkinson hastalığıyla çok ilgili, çok başarılı çalışmalarınız var. Birazdan bundan bahsedeceğiz. Eğitiminiz Ankara’da liseyi birincilikle bitirdiniz. Sonra Hacettepe Tıp Fakültesi, sonra da İstanbul’da devam ettiniz.

ALİ ZIRH: Evet. İhtisasımı Marmara Üniversitesi’nde yaptım. Daha sonra da üst ihtisaslar vardı. Toronto’da Toronto Western Üniversitesi’nde ve Amerika’da John Hopkins Üniversitesi’nde. Öğrendiklerimizle de geldik 97’den beri beyin cerrahisini, özellikle bizim fonksiyonel nöroşirurji dediğimiz beyindeki hücresel aktiviteyi bir yerde değiştirmeye çalışan yöntemlerle uygulamaya çalışıyoruz. Günümüzde de en sık en çok yaptığımız, en iyi sonuçları aldığımız girişimlerde beyin pili ameliyatları oldu.

PINAR AKKAŞ: Bugün sizinle parkinson konusunda çok detaylı konuşacağız. Beyin pili ameliyatları ve diğer bağlı rahatsızlıkları konuşacağız.

İlk o zaman Hocam Parkinson hastalığı nedirle ve belirtileriyle başlayalım mı?

ALİ ZIRH: Tabii. Parkinson hastalığı bizim beyinde dopamin adını verdiğimiz bir maddenin eksilmesiyle ve genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, Hareketlerde yavaşlama, yüz hatlarında donuklaşma, öne eğik küçük adımlarla yürüme, eğer var ise vücudun bir tarafında para sayar tarzda diye tarif edeceğimiz titremenin ön planda olduğu santral sinir sisteminin kronik dejeneratif ilerleyici bir hastalığı.

PINAR AKKAŞ: Belirtileri nasıl?

ALİ ZIRH: Parkinson hastalığında klasik en çok bilinen titreme diye, aslında her hastada yok ama varsa, bu bizim istirahat halinde dediğimiz eller kucaktayken, koltuğun kenarında veya iki yana sarkıtıp yürürken ortaya çıkan ve daha çok para sayar tarzda diye tarif edebileceğimiz bir titreme. Bunun varlığı parkinsonun tipik bulgularından bir tanesi oluyor. Ama her hastada titreme yok. Bazı hastalarda parkinsonun diğer bulguları olan tutukluk, katılık, ağırlık, hareket etme güçlüğü gibi bulgular da ön plana gelebilir. Bu durumda da genellikle yine vücudun bir yanında kolların vücut salınımına iştirak etmeyip daha çok vücuda yapışık hareketsiz olarak yürümek veya yürürken hareketlerde ağırlaşma. Bazı hastalarda küçük adımlarla öne eğik yürüme yine yavaş yavaş gelişiyorsa tablo yüz hatlarında donukluk, bizim maske yüz dediğimiz değişiklikler hastalığın ilk bulguları olarak veya ilk belirtileri olarak karşımıza gelebiliyor.

OKTAR BABUNA: Her titreme Parkinson değil. Başka titreme yapan hastalıklar da var. Nasıl ayırt ediliyor Parkinson?

ALİ ZIRH: Şöyle basitçe ayırabiliriz; eğer bu bir istirahat titremesiyse, eller kucakta istirahattaysa bu daha çok parkinson hastalığının titremesidir ve genelde tabii ileri yaşlarda gördüğümüz bir titremedir. Ama daha çok gençlerde olan heyecanlanınca hepimizde olan elleri havaya kaldırınca, bir tepsi tutunca, namaza durunca, bir şey tutunca ya da bir eylem işlem yaparken ortaya çıkan titreme var. Bu daha çok bizim esansiyel tremor dediğimiz daha çok gençlerde ortaya çıkan bir eylem işlem yapma sırasında olan titreme. Bu ikisi olmaksızın beyinde bir takım hastalık hasarlar, MS hastalıklarının hasarları gibi veya geçirilmiş kanama, travma, ameliyat geçiren veya kaza geçiren bazı olgularda da, özellikle beyinciğe gelip giden yolların gördüğü hasarlara bağlı daha şiddetli bir eylem işlem yaparken olan daha nadir gördüğümüz titremeler de oluyor.

Genelde Parkinson hastası istirahatta elleri titrer, kaldır ellerini deyince titremenin daha çok durduğunu görürüz. Ama istirahatta titremeyen bir kişide ellerini kaldırması veya bir şey tutarken ortaya çıkıyorsa bu da bizim daha çok esansiyel tremor dediğimiz tabloyu akla getiriyor açıkça.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500