Prof. Dr. Abdulkadir Koçer, Nöroloji Uzmanı
PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Dr. Oktar Babuna ile hazırladığımız programımızın bugün çok değerli bir konuğu bizlerle birlikte. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Koçer Hocamız bizlerle birlikte, inşaAllah. Hocamız, Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı. Kendisiyle bugün baş ağrıları baş ağrılarının çeşitleri. Özellikle gerilim tipi baş ağrıları üzerinde konuşacağız. Hocam hoş geldiniz programımıza.
OKTAR BABUNA: Hoş geldiniz.
ABDULKADİR KOÇER: Teşekkürler.
OKTAR BABUNA: Evet, gerilim tipi baş ağrıları en sık görülen baş ağrı çeşidini oluşturuyor, çok yaygın toplumda. İsterseniz önce mekanizmasıyla nasıl oluştuğuna dair, sonra da tedavisiyle ilgili konuşalım.
ABDULKADİR KOÇER: Tabii. Şimdi gerilim baş ağrısı deyince baş, yüz ve boyun bölgesindeki kasların gerilmesiyle ortaya çıkan bir baş ağrısı şekline tarif yapabiliriz. Bu tariflediğimiz çerçevede temel mekanizma olarak bu bahsi geçen gerilmesinin temel etken olduğuna inanılıyor bu baş ağrılarında. Tabii gerilim baş ağrısı hakikaten toplumda baş ağrısı yakınması olan insanların neredeyse yüzde 70’inde gördüğümüz bir yakınma. Günlük yaşantıyı belki migren türü baş ağrısı kadar çok fazla rahatsız etmiyor ama en azından bildiğimiz bir şey var, çok sık bir yakınma olduğuna göre mutlaka şahsın iyi değerlendirilmesi ve kontrol altına alınması gerekiyor. Şimdiye kadar bu konuda ispatlanmış en önemli fizyopatogenez olarak vücutta serotonin isimli bir maddenin düşmesiyle ilgilendiriliyor gerilim baş ağrısı. Fakat yine yapılan bir takım çalışmalar ve tedavilerle kıyaslandığında ortaya konan bir gerçek var ki sadece serotonin üzerinde etkili olan ilaçlar bu tür hastaların baş ağrılarını çözmüyor. Daha çok serotonin ve noradrenalin isimli sinyal ileticiler vasıtasıyla bu baş ağrılarının daha rahat çözüldüğünü görüyoruz. Bu bağlamda o zaman demek ki sadece serotonin değil, başka bir takım sinyal ileticiler de bu işin içerisinde diye düşünmek gerekir. Fizyopatogeni çok net olmamakla birlikte yine de o bahsettiğimiz kasılmayı tetikleyen her türlü faktör bu gerilim baş ağrısında etmen olduğuna inanılıyor. Yine migren benzeri baş ağrısına benzer biçimde beyinde bilmediğimiz çok sayıda mucizeler var. Bunlardan bir tanesi de ağrıyı kontrol mekanizmaları var. Dolayısıyla ağrıyı inen ve çıkan bir takım mekanizmaların ya da beyin sapı dediğimiz bölgede ağrı üreten bir takım mekanizmaların da işin içinde olduğuna inanılıyor. Yani kompleks bir gerilim baş ağrısıyla mekanizmanın ortaya çıktığı bir gerçek. Biz sadece gördüğümüz bir takım şeyleri tedavi etmeye çalışıyoruz gerilim baş ağrısında.
A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500