Tavşanlar

 

TAVŞANLAR

Sevimlilikleri ve cana yakınlıkları ile Allah’ın munis sanatının bir tecellisi olan tavşanlar büyüdüklerinde 50-70 cm. arasında bir boya ulaşırlar.
Bir tavşanın yanına yaklaşmaya çalışırsanız ne kadar hızlı kaçtığını hemen fark edersiniz. Keskin işitme yeteneklerinden dolayı, en ufak bir sesi veya kıpırtıyı hissedip, olanca hızlarıyla kaçarlar. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzun ve güçlüdür. Bu özellikleri sayesinde saatte 60-70 km hızla koşabilir ve bir seferde 6 metre ileriye sıçrayabilirler. Bir tavşan şehir içinde giden bir arabadan daha hızlı koşabilir.

Tavşanların dişleri sürekli olarak uzar. Bir şeyleri kemirmek tavşanların dişlerinin törpülenmesini ve her zaman ihtiyacı olan boyutta kalmalarını sağlar.

Tavşanların burunlarında dokunma hücreleri vardır ve iyi koku alırlar. Üst dudaklarında aşağı yukarı hareket eden 20-25 adet duyum iplikçikleri vardır. Bu duyum hücrelerini kullanarak çevre hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışırlar. Bu nedenle tavşanların burunları ve üst dudakları sürekli olarak hareket halindedir.

Yeryüzünde farklı özelliklere sahip çeşit çeşit tavşanlar vardır. Genelde soğuk bölgelerde yaşayan tavşanlar beyaz renklidir. Bu sayede karların üstünde fark edilmezler ve kolaylıkla saklanabilirler.  Bazı  tavşanlar yuvalarını yeraltında yapar ve böylece korunurlar.

Diğerlerine göre daha büyük olan yabani tavşanların, bacakları ve kulakları daha uzundur. Çöllerde yaşayan Amerikan tavşanının ise iri kulakları vardır. Bu kulaklar tavşanın serinlemesine yardımcı olur. Görüldüğü gibi Yüce Allah tavşanları da diğer tüm canlılar gibi tam ihtiyacına yönelik özellikler ile birlikte bir anda yaratmıştır. Allah koruyandır, gözetendir ve her canlının ihtiyacını en iyi bilendir. 

… Oysa göklerde ve yerde her ne varsa -istese de, istemese de- O'na teslim olmuştur ve O'na döndürülmektedirler. (Al-i İmran Suresi, 83)