Kış Uykusundaki Ayıların Kemikleri Nasıl Korunur?

Siyah ayılar üzerinde yapılan çalışmalar, aylar süren kış uykularında onları kemik dejenerasyonuna karşı koruyan bir sistemin varlığını ortaya çıkardı. Ayrıca, ayıların kemiklerinde yaşlanmaya bağlı zayıflama ve incelme ortaya çıkmadığı da öğrenildi.

Bunun sebebi ise, ayıların bedeninde bulunan ve kemiğin ana maddesini oluşturan kalsiyumun son derece verimli bir dönüşüm döngüsüne tabi olması ve bu sayede kemikleri korumasıdır.

Bununla birlikte ayılar, kış uykuları boyunca diğer canlılara nazaran oldukça az kas kaybına uğrarlar. Beş aylık kış uykularının sonucunda kas güçlerinin sadece %22’sini ve proteinlerinin sadece %10 ila 15’ini kaybederler. Buna karşılık, aynı süreci yatağında geçirecek bir insan, kas gücünün yaklaşık %85’ini ve proteinlerinin %90’ını kaybeder.

Ayılardaki bu mükemmel sistemler cevaplanması gereken şu önemli soruyu da beraberinde getiriyor: Ayının kas ve kemik hücreleri nasıl oluyor da böyle kompleks düzenlemeler ortaya koyabiliyor?

Elbette hücrelerde görülen bu şuur, hücreleri oluşturan moleküllere ait değildir. Oksijen, karbon, nitrojen gibi atomlar ayıların ihtiyacını anlayamaz ve böyle düzenlemeleri planlayamazlar.

Dünyadaki sayısız canlı türünü olduğu gibi, ayıları da var eden; onlara aylar süren kış uykularında bakım sağlayacak metabolizmalar veren alemlerin Rabbi Yüce Allah’tır. Bir Kuran ayetinde şu şekilde bildirilmektedir:

O, yarattığını bilmez mi? O, Latif'tir; Habir'dir. (Mülk Suresi, 14) www.hayvanlaralemi.net