Gözlerini Isıtan Balık

"Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "OL" der, o da hemen oluverir." (Bakara Suresi, 117)

Ton balığı, bazı köpekbalığı türleri ve kılıçbalığı, beden ısılarını çevrenin sıcaklığından daha yüksek tutma becerisine sahiptir. Kaslardaki ve sinir sistemindeki ısının yükselmesiyle elde edilen enerji sayesinde balıklar, daha hızlı reaksiyon gösterebilirler bu da avlanmada onlara üstünlük sağlar. Isıtılmış gözlerin ne gibi avantajlar getirdiğini Avustralya'daki Queensland Üniversitesinden bilim adamları kanıtladı. Kerstin Fritsches ve ekibi, kılıç balığının soğuk suda daha iyi görebilmek için gözlerini ısıttığını buldu. Yırtıcı balıklar bir kasla dokularını, çevreden 15 derece daha sıcak hale getirebilirler. Bilim adamları, Current Biology dergisinde, "Bu sayede soğuk suda zamansal olarak 12 misli daha iyi çözünürlük elde edilmekte ve hızlı yüzen balıklar daha kolay takip edilip yakalanmakta" ifadeleriyle balıkların sahip oldukları avantajı özetlemektedirler.

Araştırma sırasında kılıç balıklarına, hareketli ışık sinyalleri gösterilirken, çevre sıcaklığı, ışığın parlaklık derecesi ve titreşim gücü değiştirilmiştir. Kılıç balıkları 10 santigrat derece sıcaklıkta saniyede 40 sinyal kat edebilmişlerdir. Fakat ışık sinyalı zayıf olduğunda balıklar yüksek ısıda da iyi görememektedirler. Bu sonuçlardan yola çıkan bilim adamları kılıçbalıklarının doğal ortamda ısıtılmış gözlerinden normalde 500 m derinliğine kadar yararlanabildiklerini tahmin etmektedirler. Isıtılmış gözler özellikle de su sıcaklığının yüzeyin hemen altında düştüğü yerlerde önem taşımaktadır. Bu seviyelerde kılıç balıkları sıcaklık düşüşünü kolayca dengelerler. Bu ise balıklara, "100 m derinlikte ısıtılmış gözlerle 12 misli, 300 m derinlikte ise 7 misli daha iyi görme" imkanı sağlar. http://www.balikfosilleri.com/index.php