Osman Yüksel Serdengeçti'nin hayatı

ETİKETLER:


Osman Yüksel Serdengeçti 1917 yılında Akseki, Antalya’da dünyaya geldi. Asıl adı Osman Zeki Yüksel'dir. Serdengeçti dergisinde "Serdengeçti" imzasıyla çıkan yazılarından dolayı bu isimle tanınır. Mayıs 1944’te meydana gelen olaylara karıştığı için tutuklanmış, Nihal Atsız ve Alpaslan Türkeş' le birlikte bir süre tutuklu kalmıştır.

Serdengeçti hapisten çıkınca ünlü Serdengeçti dergisini çıkarmaya başlamıştır. Bu derginin başlığının altında "Allah, Millet,Vatan Yolunda" cümlesi yer alıyordu.

Pek çok sayısı toplatılan bu dergide çıkan yazıları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açılmış ve sık sık tutuklanıp serbest bırakılmıştır.

Osman Yüksel Serdengeçti,  kalbi Allah aşkıyla dolu bir Müslüman,  vatanını ve milletini seven bir dava adamıydı. Osman Yüksel Serdengeçti savunduğu davayı kendi dilinden şu şekilde anlatmıştır;

“Allah davası, millet davası, vatan davasıdır. Bu mukaddes dava karşısında biz, nefsimizi sildik, kendimizi bildik. Kim ne derse desin, önümüze hangi engel çıkarsa çıksın, bu ateş sönmeyecek, bu dava ölmeyecek. Serdengeçti yolundan dönmeyecek.”

Serdengeçti  Doğu Türkistan, Kafkasya, Balkanlar ve dünyanın çeşitli yerlerindeki Müslüman ve Türk milletinin çektiği zorlukları,yazılarında, şiirlerinde dile getirmiştir.

Osman Yüksel Serdengeçti hayatı boyunca İslam karşıtlarına karşı mücadele etmiştir.  Yine kendisi gibi büyük bir mücadele adamı olan Üstad Necip Fazıl ile birlikte Müslümanlara güç ve moral vermiştir. Allah’a inanan; İslami değerleri savunan; vatanını, milletini seven bir gençliğin oluşmasına vesile olmuştur.

Eserleri arasında Mabetsiz Şehir, Bir Nesli Nasıl Mahvettiler, Ayasofya Davası,  Bu Millet Neden Ağlar gibi eserler yer almaktadır.

Serdengeçti, Hz. Mehdi (as)’ın özelliklerine kitaplarında yer vermiş ve Hz. Mehdi (as)’a olan özlemini şiirlerinde dile getirmiş bir yazar ve şairdir. Örneğin “Mabetsiz şehir” kitabında Seyyid Ahmed Hüsameddin (r.a.) İstihraçname'sinden alıntı yaparak Hz. Mehdi (as)’ın soyunun Kafkasya’dan geleceğini yazmıştır.

"MÜSLÜMANLARDAN BİR ZAT (HZ. MEHDİ (A.S.)) GELECEK, BU ZATIN ŞEREFİ KAFKASYA'NIN EN ULUDAĞINDAN ETRAFA GÜNEŞİN ŞUAI (ışık hüzmeleri) GİBİ ŞULENİSAR OLACAKTIR (etrafa ışıltılar saçacaktır).(Osman Yüksel Serdengeçti, Mabedsiz Şehir, Serdengeçti Neşriyatı: VI, s.107)

Serdengeçti ünlü “Bir kahraman bekliyoruz” şiirinde Hz. Mehdi (as)‘a olan özlemini şu sözleri ile dile getirmiştir.

Bir deha bekliyoruz,gençliğe mihrap olsun, 
Ruhları tutuşturan bir ateş mihrak olsun.

Çık,nerdesin,zuhur et!Biz seni bekliyoruz. 
Yıllardır yollarında yorgun emekliyoruz.. 

 

Aynı şiirinin devamında ise beklediği kahramanı olan Hz. Mehdi (as)‘ın zamanında tüm dünyada yaşanacak İslam hakimiyetini şu sözleriyle anlatmıştır.

Salvetinle titresin yeniden doğu-batı, 
Ve kurulsun Allah'ın edebi saltanatı... 

 
Serdengeçti, 10 Kasım 1983’te Ankara’da Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. 


DEVAMINI GÖSTER