Hayati kristal; tuz

Tuzun tarihin eski dönemlerinde ne kadar değerli olduğunu biliyor muydunuz? Evet, tarih boyunca tuz o kadar değerliydi ki, bazı ülkelerde asker ve işçiler maaşlarını tuz olarak alıyorlardı. Çin, Roma, Fransa gibi bir çok ülke, vatandaşlarına tuz vergisi koymuştu. Bu ülkeler, yüzyıllarca tuzu devletin bir gelir kaynağı olarak görmüşlerdi. Peki, tarihte bu kadar değerli olan tuzun vücudumuz için önemi nedir? Vücudumuzdaki görevleri nelerdir? Hadi izleyelim..

İnsan vücudunun % 70' i su; bu suyun %3'ü ise tuzdan oluşuyor. Vücudumuzdaki tüm  yaşamsal olaylar, hücre içi ve hücre dışı bu tuzlu suda gerçekleşir. Bütün hücrelerimize besinler, hücre dışındaki bu sıvıyla taşınır. Sinir ve kaslarda uyarıların iletilmesi de yine tuz sayesindedir. Dokularımızda da az miktarda tuz bulunur. Dokulardaki tuzun başlıca görevi ise normal ozmatik basıncı muhafaza etmektir. Yani tuz, hücrelere besleyici maddenin (vitamin, mineral, enzim, amino asit ve glikoz gibi) girişi ve hücrelerdeki artık maddelerin dışarı çıkarılmasında bir transport görevindedir. Potasyum-sodyum pompası ile ozmos gücünün sürekliliğini yaratarak, vücudumuzun doğal su dengesini düzenlemektir. Aynı zamanda vücudun ağır metallerden ve toksinlerden arınmasını da sağlamaktadır. Bütün bunların dışında tuzun bir diğer önemli görevi de beynimizdedir. Vücudumuzdaki hiçbir sinir hücresinin, diğer organ hücreleriyle herhangi bir bağlantısı yoktur. Oysaki beyin, vücudumuzun bütün hücreleriyle iletişim içerisindedir ve bu iletişim, hürce dışı suyun elektrik iletkenliği özelliğinden yararlanılarak yapılır. Ancak, saf su elektrik iletmez. Yalnızca tuzlu su elektrik iletir. Tuzlu su sayesinde hücreler ve sinir sistemi arasında iletişim mümkün olmaktadır.

Evet, görüyoruz ki tuz yaşamın kaynağı... Tuz olmadan insan düşünemez, konuşamaz kısaca vücuttaki tüm işleyiş durur. Görüyoruz canlılığın yaratılışında herşey mükemmel, herşey planlı, hiçbir şey tesadüfen değil. Allah vücudumuzu ve onun ihtiyaçları harika bir planla yaratmış. Vücudumuzda mutlaka bulunması gereken tuzu Rabbimiz doğada hem kolay ulaşılabilir hem de tam ihtiyacı karşılayacak molekül yapısında yaratıyor. İşte bu nedenle bu gördüğünüz Tuz Gölü bizim için çok büyük nimet.

 

 



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler