Dünyadaki hassas ölçü

"Mucize Gezegen 1" belgeselinden.


Mucize Gezegen - 1 / Dünyadaki hassas ölçü

Uzay... Bilimin henüz sırlarını keşfedemediği uçsuz bucaksız boşluk. Milyarlarca galaksinin, bunları oluşturan yıldızların, gezegenlerin, kuyruklu yıldız ve asteroitlerin, toz ve gaz bulutlarının muhteşem bir uyum içinde hareket ettiği kusursuz bir sistem.

Ve Samanyolu Galaksisi... Güneş Sistemimizin de içinde bulunduğu devasa yıldız sistemi. Birazdan bu ihtişamlı sistemi bir ucundan diğer ucuna inceleyeceğiz.

Yolculuğumuz Güneş'e en uzak mesafedeki gezegenden başlayacak.

Neptün

Dondurucu bir gezegen. Yüzey sıcaklığı -218 °C. Hidrojen, helyum ve amonyaktan oluşan zehirli bir atmosfer. Yüksek orandaki zehirli metan gazı yüzünden atmosferi mavi renkte. Hızları saatte 2000 km'ye varan korkunç fırtınalarla çalkalanan ölümcül bir dünya.

Uranüs

Yapısında yüksek oranda kaya ve buz bulunduran ölü bir gezegen. Güneş etrafındaki yörüngesini 84 dünya yılında tamamlıyor. Hidrojen, helyum ve metan içeren atmosferi yaşam için öldürücü.

Satürn

Güneş Sistemi'nin ikinci büyük gezegeni. Gaz, buz ve kaya parçalarından oluşan halkalarla tanınıyor. Kütlesinde %75 hidrojen ve %25 helyum var. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan bile düşük.

Jüpiter

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni. Kütlesi dünyanınkinin 318 katı olan bir gaz gezegen. Bu büyük kırmızı renkli leke içine iki dünya alacak kadar büyük olan bir fırtına. Üzerinde hiç kara parçası yok. Delici bir soğuk... Yüzlerce yıl süren korkunç fırtınalar... Her canlıyı anında öldürecek manyetik bir alan... Korkunç ve ürpertici bir gezegen.

Ve Jüpiter'in yüzeyi volkanlarla dolu uydusu Io. Jüpiter'in manyetik alanı içindeki hareketi yüzünden 400.000 volt gücünde elektrik akımı üretiyor.

Mars

Atmosferi yoğun karbondioksit içeren zehirli bir karışım. Yüzeyi büyük gök taşlarının çarpmasıyla meydana gelen dev kraterlerle ve yüzlerce kilometre uzunluğunda derin vadilerle kaplı. Şiddetli rüzgarlar ve aylarca süren kum fırtınalarının hüküm sürdüğü kızıl bir kaya parçası.

Venüs

Diğer gezegenlerdeki dondurucu soğukların aksine yakıcı bir sıcaklığın hüküm sürdüğü dev bir fırın. Yüzey ısısı kurşunu bile eritmeye yetecek kadar yüksek. Yaklaşık 450 °C. Yoğun bir karbondioksit tabakasından oluşan ağır bir atmosferi var. Atmosfer basıncı dünyada denizin 1 km derinliğindeki basınca eşdeğer. Atmosferi kilometrelerce kalınlıkta sülfürik asit katmanlarıyla kaplı. Bu yüzden gezegen sürekli olarak öldürücü asit yağmurlarıyla yıkanıyor. Böyle bir ortamda hiçbir canlı yaşayamaz.

Merkür

Güneş'e en yakın gezegen. Kendi etrafında oldukça yavaş dönüyor. Geceyle gündüzün çok uzun sürmesi gezegenin bir yüzünü kızartırken öteki yüzünü ise donduruyor. Böyle bir ortam kuşkusuz her canlı için ölümcül.

Bu kısa yolculuğun da bizlere gösterdiği gibi Güneş Sistemi'nde bilinen 8 gezegenin 7'si ve bunların 173 uydusu içinde yaşama uygun tek bir gök cismi yoktur. Her biri ölü ve sessiz birer madde yığınıdır. Ancak bu sistemin içinde yer alan ve henüz tanıtmadığımız bir gezegen diğerlerinden çok daha farklıdır. Çünkü atmosferinden yeryüzü şekillerine, ısısından manyetik alanına, elementlerinden Güneş'e olan mesafesine kadar her türlü özelliğiyle yaşam için en uygun şekilde yaratılmıştır. Bu gezegen içinde yaşadığımız Dünya'dır.

Güneş Sistemi'ndeki tüm komşularının aksine Dünya yaşam dolu bir gezegendir. Gökyüzünde, karada ve denizlerde son derece uyumlu bir yaşam dengesi vardır. Birbirlerinden çok farklı yapılara, renklere ve özelliklere sahip milyonlarca hayvan, bitki, böcek veya deniz canlısı bu özel gezegen üzerinde hep birlikte yaşam sürer. Yeryüzündeki bu büyük denge ve üzerindeki tüm canlılar Allah'ın varlığının ve yaratma sanatının kanıtlarıdır. Bir Kuran ayetinde insan bu gerçek üzerinde düşünmeye şöyle davet edilir:

Şeytandan Allah'a sığınırım.

O, gökleri dayanak olmaksızın yaratmıştır, bunu görmektesiniz. Arzda da, sizi sarsıntıya uğratır diye sarsılmaz dağlar bıraktı ve orada her canlıdan türetip yayıverdi. Biz gökten su indirdik, böylelikle orada her güzel olan çiftten bir bitki bitirdik. Bu, Allah'ın yaratmasıdır. (Lokman Suresi, 10-11)

Dünya üzerindeki canlılığın yaratılışı kadar devamlılığın sağlanması da büyük bir mucizedir. Bu devamlılık yaşam için ayarlanmış çok özel koşullarla sağlanmıştır. Bu özel koşullardaki çok küçük değişiklikler bile dünyada büyük felaketlere yol açabilir. Fakat dışarıdan bir müdahale olmadığı takdirde böyle bir felaket hiçbir zaman yaşanmaz. Mavi gezegen mucizevi bir biçimde üzerinde var olan tüm canlıları koruyup gözetecek hassaslıkta sayılamayacak kadar çok özellikle yaratılmıştır. Bu özellikler sayesinde tüm komşularının aksine olağanüstü güzel bir yaşam alanı sunar. İlerleyen dakikalarda mavi gezegenin mucizevi özelliklerinden bazılarını görecek, bu mucizelerin materyalizmin öne sürdüğü tesadüf iddiasını nasıl çürüttüğünü inceleyeceğiz. Ve Allah'ın dünyayı ne denli büyük bir bilgi ve kudretle yarattığına tanık olacağız.


DEVAMINI GÖSTER