Yaşam ve Sağlık - 56. Bölüm - Prof. Dr. Ahmet Akgül, Kalp Damar Cerrahı

Prof. Dr. Ahmet Akgül, Kalp Damar Cerrahı

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Dr. Oktar Babuna ile hazırladığımız programımız da bu hafta ikinci defa tekrar konuk etmekten mutluluk duyduğumuz Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgül bizlerle birlikte. Hoş geldiniz Ahmet Hocam.

AHMET AKGÜL: Hoş bulduk efendim. İkinci defa burada olmak benim için büyük mutluluk çok teşekkür ederim.

OKTAR BABUNA: Hoş geldiniz. Şeref verdiniz. Birinci programımızda çok geniş kapsamlı detaylı konuşmuştuk, çok güzel anlatmıştınız. Bugün de ilminizden yararlanmaya istifade etmeye devam edeceğiz, inşaAllah.

Kalp çok önemli, çünkü kalp damar hastalıklarından bir numaralı ölüm sebepleri bütün dünyada. Çok önemli bir organ çünkü her an çalışması gerekiyor ve bütün yükünü taşıyor organizmanın ve mucizevi bir yapısı var. İsterseniz genel olarak bir başlayalım. Kalp damar hastalıklarında neler etkili oluyor? Nasıl korunulabilir? Ve en sık kullanılan yöntemler, yeni deneyimlerinizden, yeni tekniklerden de bahsedeceğiz ilk kez kullanılan, onların bilgilerini anlatacaksınız.

AHMET AKGÜL: Şimdi kalp aslında hakikaten üstüne çok fazla yük binen organ. Bütün vücudu, bütün organizmayı, bütün sistemi devamlı dakikada 60 ile 100 arasında çalışarak. İşte onun hesabını yapıyorlar, yılda şu kadar, ömür boyu şu kadar atması gereken bir organ. Tabii çok zor şartları var, eğer engellerini yani kalbin çalışmasını önündeki engelleri aşması. Şimdi engeller dediğimiz zaman şuna gelmeye çalışıyoruz; kalp hastalıkları için risk faktörleri. Yani herkeste belirli bir şeklide kalp mucizevi bir şekilde yaratılmış ve o şekilde programlanmış. Ama biz kendimiz bazen bunun çalışmasını zorlamayı istiyoruz zorluyoruz. Bunun için şöyle; hem dış etkenler var hem iç etkenler var. İç etkenleri aslında biz şu anda teknolojide değiştiremiyoruz. Yani anneden babadan sülaleden gelen bütün o genetik mirasın sizde olan etkileri. Ve kalp damar hastalıkları genellikle genetik mirasla çok çok ilgili. Bizim elimizde olan ne; şu gün için söylüyorum, yarın belki genetik mühendislik çok arttığı için, onunla ilgili hastalıkları tespit edip genetik işlemler yapılabilecektir. Çünkü bu şekilde bir çok teorik yayın başladı şu anda.

Peki bizle ilgili olan şey nedir? Eğer ailemizde genetik mirasımız belliyse, ailede erken ölüm, ailede erken yaşta kalp krizi, kalp ameliyatı, damar ameliyatı, damar tıkanması, kalp damarlarında problem veya ailede kapakçıklarda bir problem varsa bu çocuklarda risk bir kere artı, fazla. O nedenle bunları korumaya yönelik bir yaşam tarzı olması lazım. Hep devamlı söylüyoruz yaşam tarzı, işte kilodan uzak durmak, kolesterolden uzak durmak, belirli ilaçlara belirli zamanlarda başlama, işte hareketli bir yaşam, stresten uzak durmak mümkün değil ama stresle yaşamanın yollarını öğrenmek gibi artık bir çok teknolojik tabirler de kullanılıyor. Büyük şehirde ben buraya gelirken de zaten iki üç saat yolda geldim, burada stres duymamak mümkün değil. Stresle nasıl baş edeceğimizi öğrenmemiz gerekiyor. Bir de hayat şartlarımızı artık, teknoloji de çok ilerledi, eğitim de çok yükseldi. Bu sıkıntıları, bu riskleri düzeltmek artık 40-45 yaşından sonra başlamamalı. Çocukluk çağında ailelerin yapacağı bir işlem bu. Yani çocuk doğdu, nasıl yemek yemek gerektiğini biliyor gibi, su içmenin gerekliliğini biliyor gibi işte hareketli yaşamın, stresle baş etme yöntemlerinin yavaş yavaş çocuğa işlenmesi gerekiyor. Yani çocuk artık sporu bir yemek yemek gibi hayatında tutmak zorunda, bu bilinçaltına yerleşmesi lazım. Düşünülerek yapılacak bir iş değil. Biz genelde televizyona çıktığımız zaman, işte 40 yaşından sonra erkeklerde, menopozdan sonra bayanlarda işte şöyle bir tedavi, şöyle riskleri azaltalım şöyle oluyor diyoruz. Tamam bu dönem ve bu yaştaki insanlar için doğru. Ama gelecek kuşaklar için artık bu demode bir cümle. Gelecek kuşaklar için artık çocuklar doğuştan itibaren bu programlar içerisinde yetiştirilmesi lazım, bunun için programlar hazırlanması lazım.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler