Yaşam ve Sağlık - 34. Bölüm - Dr. Metin Güler, Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı

Dr. Metin Güler, Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Beyin cerrahı Dr. Oktar Babuna ile hazırladığımız Yaşam ve Sağlık programımızın bu haftaki konuğu yine bir beyin cerrahı. Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Güler bizlerle birlikte. Hoş geldiniz Metin Bey.

METİN GÜLER: Hoş bulduk, merhaba.

PINAR AKKAŞ: Öncelikle günümüzde beyin ve sinir hastalıkları çok daha önem kazanmakta, gelişen teknoloji, modern tıp bunun önemini çok daha fazla artırmakta. Bize kısaca beyin ve sinir cerrahisi hangi alanlarda özellikle etkilidir? Kısaca bundan bahsedebilir misiniz?

METİN GÜLER: Tabii. Beyin ve sinir cerrahisi tabii son 20-25 yılın teknolojik imkanlarıyla en çok yarar görmüş branşlardan biridir. Çünkü beyin ve sinir cerrahisi bölümü yıllar önce ilk kurulduğu zamanlarda bu kadar teknolojik imkanlar yok iken daha sonra teknolojik imkanların ortaya çıkmasıyla atılım yapmıştır. Şu anda tüm teknolojiyi kullanan branşlar içinde etkili birimlerden bir tanesi. Bir çok yöntemi şu anda hem ameliyatlarda olsun hem de tanı metotlarında olsun kullanıyoruz.

OKTAR BABUNA: Hatta en ileri teknoloji nöroşirurjidir. Mesela ben New York Üniversitesinde çalışmıştım 90’lı yıllarda, Partick Kelly dünyada navigasyonu ilk başlatan kişiydi. O zaman şimdiki sistemler yoktu. Bir boruyla beynin içine girip, arkada uzay istasyonu gibi odası vardı ameliyathanede ikinci bir oda. Orada TRD kontrüksiyonlar yapılıyordu ilk defa MR’la. Onlarla navigasyon, üç boyutlu enstrüman takılıyordu, onunla beyine girilerek ameliyat yapılıyordu, herkes seyretmeye geliyordu ameliyatı. Şimdi tabii navigasyon sistemi çok gelişti ve yayıldı. Nöroşirurji başı çekiyor bu konuda.

PINAR AKKAŞ: Hem teşhis hem tedavide önemli sonuç alınabilen bölümlerdin bir tanesi, değil mi?

METİN GÜLER: Nöroşirurji bundan en çok yararlanan birim oldu. İlk zamanlar nöroşirurji diye bir birim yokken, genel cerrahinin kurduğu bir birimken daha sonra yıllar içinde 50’li yıllardan sonra bu iş yayılmaya başladı. Gazi Yaşargil Hoca’nın bunda çok büyük etkisi var. En büyük atılım, Gazi Hoca’nın beyin ve sinir cerrahisi ameliyatlarına katmasıyla teknolojik anlamda beyin ve sinir cerrahisi ameliyatları çok değer kazanmaya başladı. Ölümler azaldı, ameliyatlar çok daha başarılı hale geldi. Daha sonra da bilgisayar sitemlerinin çıkması, yazılımlar vs. ortaya çıkmasıyla, MR sistemlerinin ve tomografi sistemlerinin kurulması, tanının güzel anlaşılabilmesi, yöntemlerin daha hızlı bir şekilde ortaya dökülmesi, arkasından da çeşitli cihazlarla bunu bir işlemle birleştirip de ameliyatlara ortak hale getirilmesiyle beyin cerrahisi açıkçası çığır açtı. Ve daha da ilerleyeceğini düşünüyorum.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler