Yaşam Ve Sağlık - 29. Bölüm - Dr. Atilla Yılmaz, Genel Cerrah

Dr. Atilla Yılmaz, Genel Cerrah

 

OKTAR BABUNA: iyi akşamlar sayın izleyiciler. Pınar hanımla sunduğumuz bir Yaşam ve Sağlık programında daha çok değerli bir konuğumuzla birlikteyiz. Hoş geldiniz.

ATİLLA YILMAZ: Hoş bulduk sağolun.

OKTAR  BABUNA: Atilla Yılmaz, Genel Cerrahi Uzmanı kendileri. Özel bir hastanenin de başhekimi aynı zamanda. Genel cerrahi çok kapsamlı bir branş. Siz vücudun tamamıyla neredeyse ilgileniyorsunuz. Kanser de çok gündemde son günlerde özellikle. Neden denirse genetik bir faktör yönü var kanserin ama beslenmenin de çok önemi var. Kanserde muazzam bir artış geldi son yıllarda. Bu konuda da sizin tecrübelerinizden yaralanmak istiyoruz.

ATİLLA YILMAZ: Çok teşekkür ediyorum özellikle davetiniz için. Evet, genel cerrahi önemli bir branş ama aslında, hekim de çok önemli meslek grubunda biliyorsunuz. Genel cerrahi de tabii kanserle uğraşması açısından çok önemli. Bir de son yıllarda kanser itibariyle çok arttı. Şöyle istatistik var açıkçası; her 4 kişiden biri ömrünün bir döneminde kansere yakalanacak. Kanser ölüm sebepleri içersinde 10 yıl önce 6. sıradaydı ya da 5. sıradaydı. Ama şimdi 21. Yüzyıldayız ve 2. Sırada ölüm sıralamasında. Dolayısıyla hem dediğiniz gibi beslenme faktörleri, genetik faktörler, çevresel faktörler. Özellikle de sigaraya mutlaka değineceğiz ilerleyen dakikalarda. Sigara bence günümüzün en önemli problemi, kansere sebep olan bir sürü faktör var ama hepsi ispatlanmamış faktörlerdendir bunlar ama bir şey ispatlanmış ki sigara. Bunun için sigara için belki ayrı program yapılsa yeridir.  Kanser noktasına gelince mutlaka sigaradan bahsediyoruz.

PINAR AKKAŞ: Bu genetik faktörler kanser hastalıklarında yüzde 5 ile 10 arasında değil mi yapılan araştırmalarda?

ATİLLA YILMAZ: Tabii. Şunu da vurgulamamız gerekiyor; genetikle kalıtsallığı ayırmamız lazım. Yani kalıtsallık aileden geçen kanserler grubunda. Halkımızın da çoğu genetik deyince böyle anlıyor, annede varsa, babada varsa özellikle bayanlar için meme kanseri diye düşünürsek. Aslında genetik her hastalığın oluşmasında etkili bir süreç ve hipotez. İnsan vücudu hücrelerden oluşuyor biliyorsunuz ve insanda 100 trilyon hücre var. Aslında her hücremizin içinde de genler var ve kanser genleri de var. İnsan ömür süreci içersinde aslında kansere yakalanıyor, kanser mikroplarıyla beraber ya da kanser değişimleri oluyor. Ama vücudun savunma mekanizması bunu yeniyor. Ne zaman ki o düzensiz büyüme çoğalma farkedildiği zaman ya da kontrol edilmediği zaman bu sefer kanser başlıyor. Genetik faktör burada devreye giriyor. Hücrenin normal yaşam sürecini değiştiren faktörler hücre içindeki genleri etkiliyor. Hücrenin değişimi, bölünmesi normal yaşam döngüsü değiştiği için de kontrolsüz büyüme başlıyor. Genetik faktör deyince bunu anlıyoruz.

Bu genleri değiştiren faktörler ne? Çevresel faktör, ispatlanmış zaten. Japonya’da bomba atılmıştı biliyorsunuz. Radyasyon kesinlikle etkili bir faktördü, hücrenin direk genetiğini etkiliyordu. Beslenme faktörleri, bu çok önemli bir konu. Çünkü bugün alışverişi marketlerden yapıyoruz. Market ürünlerinin çok büyük bölümünün de raf ömrü çok uzun farkındaysanız. Bu akla hayale sığmayan ve imkansız bir şey aslında. Köyde yetiştik, işte köy çocuğuyuz yumurtayı, yoğurdu taze tavuğu falan yiyoruz. Ama maalesef bugün market ürünlerinde bunu sağlıklı bir şekilde bulmak çok zor. Çevresel faktörler trafik faktörü, stres faktörü, hava kirlilikleri etkili oluyor.

Sigaraya tabii değinmek istiyorum. Sigarada özellikle akciğer faktörlerinde çok etkili bir faktör. Ve bütün vatandaşlarımız kanser konusunda önlemleri alırken işte diyete dikkat ediyorlar, spora dikkat ediyorlar efendim yapalım yapmayalım tartışması sürüyor. Efendim, kansere yakalanmamak için ne yapalım diyorsunuz, tek bir şey söylüyoruz; sigarayı bırakın yeter. Ama soranların 19’da 7’si, yüzde 50’si, 60’ı sigarayı bırakmıyor özellikle.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler