Sincaplar


 

SİNCAPLAR

 

Bizim, özel olarak yapılmış bir alet olmadan kıramadığımız sağlamlıktaki cevizleri sincapların dişleriyle nasıl kolayca kırabildiklerini ve dişlerinin bir ömür boyu nasıl sağlam kaldığını hiç merak ettiniz mi?

Sincapların dişleri kırılıp-aşınsa bile, yerine hemen yenileri çıkar. Aşınan dişler sürekli uzayarak  yenilenirler.

Sincaplar, minik sivri tırnakları sayesinde ağaçlara tırmanabilir, bir dalın üstünde koşabilir, baş aşağı sallanabilir, bir ağacın en uçtaki dalından 4 metre uzaktaki bir başka ağacın dalına rahatlıkla atlayabilirler. Havada uçarken de kollarını ve bacaklarını açarak adeta bir planör gibi hareket ederler. Bu esnada yassılaşan kuyrukları ise hem dengelerini sağlar hem de yönlerini ayarlayan bir dümen görevi görür.

Sincaplar kışın yemek bulmakta çok zorlanırlar. Bu yüzden, yaz aylarında kış için yiyecek biriktirirler. Ancak yiyecek depolarken çok dikkatlidirler. Meyveleri ve buldukları etleri depolamazlar. Bu yiyeceklerin kısa zamanda bozulacaklarını ve aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerini adeta önceden hesaplarlar. Bu yüzden sincaplar kış için yalnızca ceviz, fındık ve kozalak gibi dayanıklı yemişleri toplarlar.

Kış için yiyecek depolayan sincaplar, çeşitli yerlere gömdükleri fındıklarını mükemmel koku duyularını kullanarak bulurlar. Öyle ki, 30 cm.'lik karın altına gizlenmiş olan fındıkların bile kokusunu alabilirler.


Canlıların gösterdikleri davranışların kaynağı ne kendi vücutlarında, ne de doğada bulunur. Bu canlıların davranışlarını yöneten akıl ve güç; her canlıyı yoktan var eden, denetleyen, her an gözleyen ve her canlıya neler yapacağını ilham eden Yüce Allah'a aittir. Kuran'da bu gerçek şöyle haber verilmektedir:

"Ben gerçekten, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah'a tevekkül ettim. O'nun, alnından yakalayıp-denetlemediği hiçbir canlı yoktur. Muhakkak benim Rabbim, dosdoğru bir yol üzerinedir (dosdoğru yolda olanı korumaktadır.)" (Hud Suresi, 56)

 


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler