Saten çardak kuşları

Saten çardak kuşları Doğu Avustralya’da yaşayan ve dişisini etkilemek için çardak inşa eden bir kuş türüdür. Ekranda gördüğünüz bir çardak ve bu da onun mimarı olan 5 yaşında genç bir erkek saten çardak kuşu. Bu genç henüz acemi. Fakat biraz uzakta bir başka çardak daha var; ve genç kuş bu çardaktan çok şey öğrenebilir. Çünkü bu çardak daha büyük ve daha özenli hazırlanmış. Bu da onun mimarı olan deneyimli erkek kuş. Yetişkin kuşu izleyen genç kendi çardağına dönüp öğrendiklerini uygulamaya çalışıyor. Tabi bunu yapması biraz zaman alabilir.   

Çardağın inşası herşey demek değildir. Deneyimli kuşun çardağında genç kuşun çardağında hiç olmayan bir şey var: dişi kuşların çok hoşuna giden mavi süsler. Usta kuş çardakta değilken genç kuş bu usta işi çardağı daha yakından inceliyor. O sırada yetişkin kuş da geldi.

Bu da genç kuşun çardağı.

Saten çardak kuşu gerçek bir “mimari ustası”dır. Bir güvercin boyutlarındaki erkek çardak kuşu yuvasını oluşturmak için topladığı yüzlerce ince dalı karşılıklı iki sıra olacak şekilde diker. Böylece bir çardak oluşturur. Çardağın önünde çevreden topladığı eşyaları yığar. Bunlar bir kelebek kanadı, kuş tüyü, araba anahtarı veya bir paket olabilir. Özellikle mavi renkteki cisimlere karşı özel bir ilgisi vardır. Çardak kuşunun dekorasyonu bunlarla da bitmez. Çardak kuşu yuvasının duvarlarını boyar. Üstelik boyasını da kendisi elde eder. Nasıl mı? Bitki özleri ile veya salgısıyla karıştırdığı kömürle boyar. Ağzında çiğnediği bir parça ağaç akabuğu ile de dalların oluşturduğu duvarına sıva yapar.

 



DEVAMINI GÖSTER