Ellerimiz: Her çeşit görevde başarılı

Ellerimiz Allah'ın insanlar için özel olarak yarattığı bir organdır. Eller sahip olduğu kusursuz fonksiyonlarla Rabbimiz'in yaratma sanatındaki kusursuzluğu gösterir. Bir çayı karıştırmak, gazetenin sayfalarını çevirmek veya yazı yazmak günlük sıradan işler olarak görülebilir. Ellerimiz bu işlemleri yaparken aslında muazzam bir mühendislik harikası olarak çalışır.

Eller birbirinden çok farklı kullanım alanlarında büyük bir verimle iş görür. Çok sayıda kas ve sinir aynı anda çalışarak elimizin kuvvetli veya yumuşak kavramasına yardımcı olur. Mesela yumruk sıkılmamış haldeyken bile 45 kilo ağırlığında bir güçle darbe indirebiliriz. Ancak diğer taraftan baş parmak ve işaret parmağımız ile ince bir cam bardağı tutabiliriz. Bu iki işlem de birbirinden tamamen farklı niteliklere sahiptir. Biri çok ince ayar yaparken diğeri büyük bir güç gerektirmektedir. Ama biz bardağı tutarken de yumruk atarken de bir saniye bile nasıl yapmamız gerektiğini düşünmeyiz. İkisi arasındaki güç farkını nasıl ayarlayacağımızı da düşünmeyiz. Ne kadar güç uygulanacak, ne hassasiyetle tutulacak hesaplamayız. Bunlar aklımıza bile gelmez. Çünkü insan eli bütün bu işlemleri Allah'ın dilemesiyle otomatik olarak yapabilecek bir şekilde yaratılmıştır. Allah insan elini tüm fonksiyonlarıyla ve bunları gerçekleştirecek sistemlerle birlikte yaratmıştır.

Bu noktada insan eli ile robot eller arasında bir karşılaştırma yapalım. Robot eller farklı fonksiyonları yerine getiremezler. Örneğin piyano çalabilen bir robot el çekiç tutamaz. Çekiç tutan bir robot el ise yumurtayı kırmadan tutamaz. Yoğun araştırmalar sonucunda yeni üretilmeye başlayan bazı robot eller bu işlemlerin birkaç tanesini bir arada yapabilmektedir. Ancak bu insan elinin kabiliyetlerinin yanında son derece basit bir yapı olarak kalmaktadır.

Bütün bu bilgilerin ortaya çıkardığı sonuç insan elinin özel bir yaratılışla var edilmiş olduğudur. Allah elleri özel olarak yaratmıştır. Rahman olan Allah yarattığı her şeyi en güzel yapandır. İnsan elindeki benzersiz yaratılış da bunun delillerinden yalnızca bir tanesidir. Allah yaratma sanatındaki eşsizliğie bir ayetinde şöyle dikkat çekmektedir:

Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiç bir 'çelişki ve uygunsuzluk' (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana dönecektir. [Mülk Suresi, 3-4]



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler