Astronomi Haberleri: Kozmik Toz

Her Gün Dünyaya 60 Ton Kozmik Toz Yağıyor

Dünya güzel olduğu kadar kir ve toz barındıran bir yer ve bu konuda uzayın bize yardımcı olduğu da  pek söylenemez. Her gün göktaşlarından, kuyruklu yıldızlardan ve güneş sistemimizin diğer 4,6 milyar yıllık parçalarından gelen tozlar Dünya’nın atmosferine düşüyor. Bu göktaşı tozu, tıpkı duman partikülleri gibi çok küçük ama oldukça fazla....

Şimdiye kadar, bilim adamları, bu kozmik tozun ne kadarının Dünya’da toplandığını bilmiyorlardı. Ancak, yeni yayınlanan bir araştırmada atmosferin bileşimindeki değişiklikleri ölçen bir araç olan Doppler Lidar’ı kullanarak atmosferdeki sodyum ve demir seviyeleri yakından incelendi. Atmosferdeki sodyum miktarı atmosferdeki kozmik toz miktarı ile orantılı olduğu için araştırmacılar dünyaya düşen tozun gerçek miktarının günde 60 ton civarında olduğunu hesapladı.

Bu, Etrafta Kozmik Toz Topakları Olduğu Anlamına mı Geliyor? Kısaca Evet....

Şimdi biraz düşünürsek ... Aslında evlerimizde biriken tozların bir kısmının uzaydan gelmiş olma ihtimali çok yüksek! Her ne kadar tozlardan kurtulmak için hemen temizliğe ihtiyaç duysak da aslında bu tozların da bir görevi var.

Allah’ın bu tozlarda yarattığı hikmet ise son yıllardaki astronomi çalışmaları ile ortaya çıktı..

Dünya’ya düşen bu toz hem atmosferdeki bulut oluşumuna yardımcı oluyor. Hem de Antarktika’daki planktonların üremesine yardım ediyor ve çevre için şaşırtıcı derecede faydalı oluyor.



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler