Abdülhamit Döneminde “Hiç Toprak Kaybedilmedi” İddiası Tarihi Bir Aldatmacadır

Abdülhamit Döneminde “Hiç Toprak Kaybedilmedi” İddiası Tarihi Bir Aldatmacadır

Abdülhamit gerçekten kıymetli ve önemli bir padişahtır. Döneminde yaptığı faydalı hizmetler de olmuştur. Ancak, “Abdülhamit döneminde hiç toprak kaybedilmedi” iddiası doğru değildir. Diğer filmlerimizde de belgeleriyle ortaya koyduğumuz üzere Abdülhamit dönemi İngiliz derin devletinin Osmanlı’ya tam anlamıyla yerleştiği, Osmanlı’nın maddi ve manevi olarak çöktüğü bir dönemdir.

Hiç toprak kaybedilmedi denilen Abdülhamit devrinde 33 yıl içinde kaybedilen toprak miktarı ise yaklaşık 1,5 milyon kilometrekaredir.

Tunus, Mısır, Somali, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan, Kars, Ardahan, Batum, Teselya, Kıbrıs Abdülhamit zamanında kaybedilen topraklardan bazılarıdır.

Şimdi kronolojik sırayla Abdülhamit devrinde kaybettiğimiz 1,5 milyon km2 topraklarımızı görelim

1878 - Berlin Antlaşması ile Karadağ ve Sırbistan bağımsızlıklarını ilan etti.

1878 - 93 Rus harbi sonucunda Bulgaristan, Almanya ve Avusturya-Macaristan himayesinde özerk bir prenslik oldu. Bosna-Hersek'e iç işlerinde bağımsızlık verildi. Sırbistan, Karadağ ve Romanya’nın sınırları genişletildi. Kars, Ardahan, Batum ve Doğubayazıt Rusya'ya verildi. Teselaya Yunanistan'a bırakıldı.

1878 - Bosna Hersek ve Yenipazar Avusturya tarafından işgali edildi.

1878 - Rusya’ya karşı Osmanlı’yı koruyacağı gerekçesiyle Kıbrıs Abdülhamit tarafından İngiltere’ye verildi. 12 Temmuz 1878'de Kıbrıs'a asker çıkaran İngilizler, Kıbrıs'taki Osmanlı bayrağını indirip, yerine kendi bayraklarını çektiler.

1881 - Tunus Fransa tarafından işgal edildi, Mersâ Antlaşmasıyla Tunus tamamen Fransa'nın idaresine girdi.

1882 - İngiltere Mısır’ı işgal etti.

1884 - Somali İngiltere’nin eline geçti

1885 - Habeş Eyaleti İtalya tarafından işgali

1898 - Girit'e özerklik verildi

1899 - Kuveyt'e özerklik verildi

1908 - Bulgaristan'ın bağımsızlığını ilan etti

1908 - Bosna Hersek tamamen Avusturya'nın eline geçti

1908 - Girit Yunanistan’a katılma kararı aldı

Böylece hiç toprak verilmedi denilen Abdülhamit döneminde bugünkü Türkiye topraklarının neredeyse iki katı, yaklaşık 1,5 milyon kilometre kare toprak kaybedilmiş oldu.

 



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler