Bitkilerde renk tonu nasıl oluşur?

BİTKİLERDE YÜZLERCE FARKLI RENK TONU NASIL OLUŞUR?

Gördüğünüz gibi buradaki lalelerin birçok farklı rengi bulunuyor ve hepsinin de yaprakları gayet simetrik ve hepsi de son derece estetik görünüyor. Kuşkusuz bu bitkiler sahip oldukları bu özellikleriyle Allah’ın yaratma sanatının delillerinden biri. Bu çiçekleri görüp de hayranlık duymamak mümkün değil. Peki bu harika çiçeklerin farklı farklı renkleri nasıl oluşuyor?

Her maddenin yansıttığı renk, o maddenin sahip olduğu pigment moleküllerine bağlıdır. Yeşil bitkilerdeki pigment molekülü “klorofil” maddesidir. Bunun yanı sıra, bitkilerde başka renkleri oluşturan pigmentler de bulunur ve bu farklı pigment türleri, buradaki lalelerde de olduğu gibi, bitkilerde gördüğümüz o muhteşem renk çeşitliliğinin oluşmasını sağlar.

Bitkinin kendisine renk veren pigmentlerin bilgisi, yaratılıştan bitkilerin DNA’larında kodlanmıştır. Bu yüzden bir bitki türü, dünyanın neresine gidilirse gidilsin hep aynı özellikleri taşır.

Dünyanın her yerindeki portakalların rengi aynıdır, şekilleri ve kabuklarının dokusu aynıdır. Portakalın kabuğunun içinde bulunan içi turuncu renkli, kokulu, şekerli su dolu torbacıkları oluşturan şeffaf zarın rengi dünyanın hiçbir yerinde değişmez. Muzlar dünyanın her yerinde aynıdır, domatesler kırmızı, güller, menekşeler, karanfiller hep aynıdır. Dünyanın neresine giderseniz gidin doğal olarak yetişen bir çileğin farklı bir renk taşıdığını göremezsiniz. Dünyanın her yerindeki çileklerin DNA’sında, onları bildiğimiz çilek haline getiren özellikler mevcuttur. Çileğin rengi, kokusu, lezzeti hep aynıdır. Bu, harika bir düzendir. Böyle bir düzenin kendi kendine, rastgele mutasyonlarla oluştuğu iddia etmek akla ve mantığına tamamen aykırıdır.

Yeryüzündeki saymakla bitiremeyeceğimiz çeşitlilikteki bitkiler, milyonlarca yıldır ne zaman, ne yapmaları gerektiğini tohumlarında saklı program sayesinde unutmadan, yanılmadan uygularlar. Hiçbir zaman bir kiraz çekirdeğinden şeftali ağacı çıkmamış, limon ağacına ait bir tohumdan çilek gelişmemiştir. Beyni, gözü, aklı olmayan bir tahta parçasının böylesine kusursuz işleyen bir programı kendi kendisine uyguluyor olması elbette ki imkansız. Milyonlarca yıldır kusursuzca devam eden bu sistemin tesadüflerin başarısı (!) olduğunu düşünmek ise akıl sahibi herkesin komik bulacağı bir düşüncedir. Tüm bitkileri, çiçekleri, sebzeleri, meyveleri bu güzellikte ve mükemmellikte yaratan Allah'tır.



DEVAMINI GÖSTER