Bahar başlıyor, hayat yeniden canlanıyor

BAHAR BAŞLIYOR, HAYAT YENİDEN CANLANIYOR.

Soğuk kış aylarını geride bıraktık. Sıcak yaz günlerinin habercisi bahar mevsiminin başlangıcındayız. Bildiğiniz gibi bu mevsimde doğa yeniden canlanır, çiçekler rengarenk açar, kış aylarında kuruyan dallar yapraklarla yeniden yeşerir ve bu durum hem insanlar hem de doğadaki diğer tüm canlılar tarafından da adeta sevinçle karşılanır. Peki doğanın yeniden canlanması için ihtiyaç duyulan şeyler nelerdir?

Taneyi ve çekirdeği yaran şüphesiz Allah'tır. O, diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır. İşte Allah budur. Öyleyse nasıl oluyor da çevriliyorsunuz? (Enam Suresi, 95)

Okuduğum bu ayet, Enam Suresi’nin 95. ayeti. Bu ayette, Kuran'ın indirildiği dönemde bilinmesi mümkün olmayan bir besin döngüsüne dikkat çekiliyor.

Kışın doğadaki bitkilerin ve canlıların birçoğu ölürler ve ölen bu canlılar gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroorganizmalar tarafından süratle parçalanırlar. Böylece ölü bitkiler ve canlılar organik moleküllerine ayrışmış olurlar. Bu moleküller toprağa karışarak, ağaçların ve bitkilerin kökleri tarafından emilirler ve dolayısıyla da insanların ve hayvanların temel besin kaynağı olurlar. Eğer bu dönüşüm olmasaydı dünyada yaşam mümkün olmazdı.

Gözle görülemeyen bu küçücük bakteriler, canlıların ihtiyacı olan mineralleri ve besinleri hazırlamakla sorumludurlar. Kış boyunca neredeyse ölü olan bitkilerin ve bazı hayvanların yazın tekrar canlanırken ihtiyaç duyacakları tüm besin ve mineraller, kışın bakterilerin yaptığı faaliyetler ile sağlanır. Kış boyunca bakteriler, organik atıkları yani hayvan ve bitki ölülerini ayrıştırarak minerallere dönüştürürler. Böylelikle canlılar bahar aylarında uyandıklarında besinlerini de toprakta hazır olarak bulurlar. Bakteriler sayesinde hem bulundukları ortamda bir “bahar temizliği” yapılmış olur, hem de baharda yeniden canlanan doğa için yeterli miktarda besin hazırlanmış olur.

Görüldüğü gibi ölen canlılar, yeni canlıların hayat bulmasında birinci dereceden rol oynarlar. Böylelikle Allah'ın ayette “diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır” ifadesiyle dikkat çektiği bu dönüşüm en mükemmel şekilde gerçekleşmiş olur. Kuran'da böylesine detaylı bir bilgiye asırlar öncesinden dikkat çekilmesi, Kuran'ın Allah'ın sözü olduğunun delillerinden birisi.

 

 



DEVAMINI GÖSTER