Atların muhteşem kas-iskelet yapısı

Atların muhteşem kas-iskelet yapısı

Binek ve spor hayvanı olarak bilinen bu asil görünümlü atların tüylerinin bir termostat görevi gördüğünü biliyor muydunuz? Atların tüyleri, onlara görsel bir güzellik kattığı gibi, aslında belli bir amaca da hizmet ediyor.

Atların tüyleri vücut ısılarının ayarlanması için ısı ayarlayıcısı görevindedir. Atların vücut sıcaklıkları her zaman 38 derece olmalıdır. Bu ısının korunması için de soğuk kış günlerinde atların tüyleri uzar, sıcak günlerde ise dökülür. Bu yaratılışları sayesinde atların vücut ısıları sabit kalır. Atlar tüylerini uzatmaya veya dökmeye hiç bir şekilde karar veremezler. Hatta bunun farkında bile değiller. Allah onları hem görünüm olarak harika yaratmıştır hem de fiziksel işleyişleri muhteşemdir. 

İşte size atlar hakkında ilginç bir özellik daha. Atlar ayakta uyurlar. çok ilginç değil mi? Peki nasıl olur da uyurken hiç düşmezler biliyor musunuz? Nitelikli özelliklere sahip kas-kemik yapıları sayesinde. Şimdi bu özellikler nedir kısa filmimizi izleyip sonra bu çiftlikte bu harika atların özelliklerini keşfetmeye devam edeceğiz.

Atlar ayakta uyurlar ve uyurken yere düşmezler çünkü atların bacak kemiklerinin kilitlenebilme özelliği vardır. Bu özellik sayesinde atlar hem ayakta uyurlar hem de yük taşıyabilirler. Oysa bizler oturduğumuz yerde uyuyakaldığımızda bile başımızın yana düşmesini engelleyemeyiz. Bu Allah’ın atlarda yarattığı üstün özelliklerden biri.

Allah, atları insanlara faydalı olacak pekçok özellikle yaratmış. Atların büyük adım atma özellikleri, sağlam kemik-kas yapıları, motorlu araçlar keşfedilmeden önce ulaşımda insanlara büyük kolaylıklar sağlamışlardı. Halen de dünyanın pekçok yerinde atların gücünden faydalanılıyor. Atlar çok büyük adımlar atabilirler çünkü ön bacaklarını omurgaya bağlayan köprücük kemikleri yoktur. Onun yerine bir kas dokusuyla bacaklar omurgaya bağlanır. Bu atların çok çevik olup türlü türlü manevralar yapabilmesini sağlar.

Atların bacaklarındaki bir başka özellik de hızlandıkça enerji tasarrufu sağlayan bir kemik-kas mekanizmasına sahip olmalarıdır. Atlar dörtnala koşarlarken dört ayağının da yerden kesildiği, adeta uçarcasına ileriye atıldığı anlar olur. Atların yaratılışındaki bu muhteşem kemik-kas yapısı onlara bu harika özellikleri sağlıyor.

Atların hızlı koşabilmeleri oldukça önemli ancak bunun yanında bir faydaları daha var ki o da tarih boyunca biz insanlar için çok büyük bir nimet oldu ve olmaya devam ediyor; yük taşıyabilmeleri. Atların hiç zorlanmadan yük taşıyabilmelerinin sebebi yakın zamanda keşfedildi. Atların bacak kemiklerini inceleyen araştırmacılar, kemiklerde yükü kemiğin her yanına dağıtmaya yarayan bir özellik buldular. Işte bu özellik sayesinde atlar sırtlarındaki onca yüke rağmen koşar, engel atlar ve kaza geçirmedikçe bacakları kırılmaz. Atlar hem görsel hem de işlevsel açıdan Allah’ın bizler için yarattığı mükemmel canlılardır.

 



DEVAMINI GÖSTER